Warning: Undefined array key "extension" in /customers/2/5/1/renobo.be/httpd.www/wp-content/themes/dt-the7/inc/class-the7-aq-resize.php on line 101 Warning: Undefined array key "extension" in /customers/2/5/1/renobo.be/httpd.www/wp-content/themes/dt-the7/inc/class-the7-aq-resize.php on line 101
Akoestiek werkmetal plafondsysteem

Er wordt van alles beweerd over de ‘open kantoortuin’ – een kantoor waarin kantoortijgers in een grote open ruimte worden losgelaten op flexplekken in plaats van in een kantoor met aparte kamers en eigen bureaus. Is het nou gezond of niet, om in zo’n omgeving te werken?

Ik sprak er vorige maand over met Wim Pullen, directeur van het Center for People and Buildings. Zijn instituut onderzoekt samen met de TU Delft hoe de inrichting en indeling van een kantoorgebouw je werkgeluk kan beïnvloeden. Volgens Pullen worden er te vaak ongefundeerde claims gedaan door werkgevers en architecten over ‘happy, gezonde en smart buildings’. „Laatst kwam ik zelfs de termen ‘empathische en barmhartige gebouwen’ tegen”, zegt Pullen. „Het meeste daarvan is onzin. Er is nog veel te weinig gefundeerd onderzoek gedaan naar de gezonde werkplek om dergelijke conclusies te kunnen trekken.”

Tot nu. Onlangs rondde zijn eigen instituut een literatuurstudie af waaruit volgens Pullen wél conclusies getrokken kunnen worden. Het is inmiddels aan het wetenschappelijk tijdschrift Environment and Behavior aangeboden. Op grond van die studie stelde ik met Pullen tien ‘eisen’ op waaraan een ‘gezond’ kantoorgebouw moet voldoen.

10. Wat goed helpt om rugpijn te verminderen en je gezonder en fitter te voelen op kantoor zijn elektrisch verstelbare zit- en stabureaus, zo blijkt uit de studie. „Het loont dus voor werkgevers om daarin te investeren”, zegt Pullen. Verstelbare stoelen dragen daarentegen amper aantoonbaar bij aan meer werkgeluk, dus ook kantelstoelen en skippybalstoelen niet – sorry jongens.

9. Planten helpen om je gelukkiger te laten voelen op kantoor, maar plaatjes van planten werken net zo goed als echte, zo blijkt uit de studie. Dat was wel een verrassing. „Bizar hè?”, zegt Pullen.

8. Direct daglicht helpt om je beter te voelen op je werk en niets is zo goed als natuurlijk daglicht, zo meldt de studie. Maar áls je dan kunstlicht hebt op kantoor, dan is ‘blauw licht’ het beste. Dat is niet letterlijk blauw licht, maar licht dat het licht op een zonnige, heldere dag nabootst, aan een blauwe hemel.

7. Het loont om in de geluidsabsorptie van wanden, vloeren en plafonds te investeren, zo blijkt ook uit de studie. Want geluidshinder zorgt voor veel stress op kantoor. De grote, galmende ruimtes met kale betonnen vloeren die een tijdje in de mode waren, blijken dus toch niet zo gezond te zijn geweest.

Lees het hele artikel op NRC

Bron: NRC